ZÁŘÍ 2004   |   ŘÍJEN 2004   |   LISTOPAD 2004   |   PROSINEC 2004   |   LEDEN 2005   |  

ÚNOR 2005   |   BŘEZEN 2005   |   DUBEN 2005   |   KVĚTEN 2005   |   ČERVEN 2005   |  

ZÁŘÍ 2005   |   ŘÍJEN 2005   |   LISTOPAD 2005   |   PROSINEC 2005   |   LEDEN 2006   |  

ÚNOR 2006   |   BŘEZEN 2006   |   DUBEN 2006   |  

INFORMACE O KVĚTNOVÝCH AKCÍCH
31. 5. 2006
MEZINÁRODNÍ ZKOUŠKY Z NĚMECKÉHO JAZYKA
Goethe-Institut Praha připravil pro žáky všech typů škol mezinárodní zkoušky z německého jazyka podle úrovně vědomostí a znalostí s platností v 72 státech světa. Všichni učitelé německého jazyka již dlouho takový typ zkoušek postrádali, zatím existovaly zkoušky pouze v jazyce anglickém. Tyto zkoušky z němčiny jsou srovnatelné se zkouškami z angličtiny (tzv. cambridgeské zkoušky – KET, PET atd).
Naše škola se stala jedním ze 6 zkušebních center (Praha, České Budějovice, Ostrava, Olomouc, Zlín a Klášterec nad Ohří), vyučuje zde 5 plně kvalifikovaných učitelů německého jazyka a jeden rodilý mluvčí. Fit in Deutsch 1 a 2 jsou zkoušky pro žáky základních škol po 100 – 250 vyučovacích hodinách. Skládají se ze dvou částí – ústní a písemné. Písemná má tři podčásti: poslech, četbu s porozuměním a napsání e-mailu nebo odpověď na inzerát. V části ústní musí žák projevit svou jazykovou vybavenost především v komunikaci se svými vrstevníky. Zkoušející zde sehrává roli pozorovatele a koordinátora.

Zertifikat Deutsch für Jugendliche a Zertifikat Deutsch mají stejné složení zkoušek, výrazně se však změnila náročnost a samozřejmě tematika. Ta odpovídá životním situacím, do kterých se každý z nás může kdykoli dostat. ZDfJ je určen pro žáky do 16 let s výbornými znalostmi jazyka, ZD pak pro všechny věkové kategorie od 16 let věku.
Dne 31. května 2006 proběhly na naší škole zkoušky Zertifikat Deutsch, kterých se zúčastnilo 8 uchazečů, 2 studenti druhého ročníku, 5 studentů třetího ročníku a 1 rodič, který se o těchto zkouškách dozvěděl od své dcery. Zkoušky vedl zástupce GI Ralf Weißer.
Dne 8. června 2006 se uskuteční zkoušky FIT 1 a FIT 2. V našem centru vyzkoušíme 28 žáků. Všem přejeme hodně úspěchů.
Mgr. Eva Sadílková, Mgr. Eliška Bernardová
30. 5. 2006
SLAVNOSTNÍ PŘEDÁNÍ MATURITNÍCH VYSVĚDČENÍ
V úterý 30. května 2006 se v hudebním salónku kláštereckého zámku konalo slavnostní předání maturitních vysvědčení absolventům 4.G a 4.S
ředitelství školy
29.5. - 2. 6. 2006
MATURITNÍ ZKOUŠKY STUDENTŮ OKTÁVY
V pondělí 29. května byly zahájeny ústní maturitní zkoušky pro studenty oktávy. Předsedkyní maturitní komise je Mgr. Ivana Hotová z Gymnázia Bílina, místopředsedkyní Mgr. Věra Kalauzová. Po zahájení absolvovalo maturitní zkoušku prvních pět studentů. Všichni studenti, kteří u maturitní zkoušky uspějí, pověsí po vyhlášení výsledků svou fotografii na "sluníčko", které je součástí výzdoby maturitní třídy.


Ing. Soňa Kolaříková
28. 5. 2006
OSLAVY DNE DĚTÍ
DDM Volňásek pořádal v neděli 28. května 2006 OSLAVY DNE DĚTÍ. Oslavy proběhly na stadiónu v Klášterci nad Ohří, na organizace dne spolupracovali také studenti Gymnázia Klášterec nad Ohří pod vedenením Ing. Zdeňka Klusáka.

Ing. Zdeněk Klusák
27. 5. 2006
EKOLOGICKÁ AKCE NAŠE MĚSTO
V sobotu 27. května 2006 proběhla pod záštitou GSOŠ a města Klášterce nad Ohří ekologická akce NAŠE MĚSTO. Šlo o 1. část ekologického projektu, jejím cílem bylo vyčištění levého břehu Ohře. Akce se zúčastnilo 39 studentů, kteří navzdory nepříznivému počasí vrchovatě naplnili dvě multikáry sesbíraným odpadem.

Všem zúčastněným děkuji za pomoc, jmenovitě panu starostovi Janu Houškovi a panu řediteli Mgr. Jiřímu Jedličkovi za morální podporu, dále panu Jaroslavu Ježkovi za odvoz odpadu, Odboru životního prostředí MěÚ Klášterec nad Ohří za materiální zajištění akce a samozřejmě všem studentům za jejich aktivní přístup.
Ing. Zdeněk Klusák
26. 5. 2006
UKONČENÍ MATURITNÍCH ZKOUŠEK 4.S a 4.G
V pátek 26. 5. 2006 byly ukončeny maturitní zkoušky tříd 4.S a 4.G. Slavnostní předávání maturitních vysvědčení se bude konat v hudebním salónku kláštereckého zámku v úterý 30. května 2006 od 16.00 hodiny pro 4.G a od 17.00 hodin pro 4.S





Ing. Soňa Kolaříková
24. 5. 2006
FILMOVÝ KLUB
Včera proběhla poslední z projekcí dokumentárních snímků v rámci školního filmového klubu Jeden svět. Na programu byl dokumentární film JOHANNA - Z PEKLA DO RÁJE (28 minut). Šlo o snímek švédského režiséra Thomase Danielssona. Citlivě natočený snímek vypráví příběh devatenáctileté Johanny, která se vypořádává se svými traumaty. Od první třídy ji spolužáci šikanovali za její jinakost. Johanniným jedinným útočištěm tak zůstávala hudba.
Host projekce, Zdeňka Kovalová, která pracuje jako metodik primární prevence sociálně patologických jevů v Pedagogicko-psychologické poradně v Kadani, se na poslední chvíli pro zranění omluvila, nahradila ji však Martina Makowetzová z obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni, koordinátorka filmových klubů Jeden svět na školách.


Alžběta Mokrá
23. 5. 2006
GSOŠ CUP 2006
V současné době probíhá turnaj ve florbale mezi studenty školy. Turnaj se odehraje během května a června v naší tělocvičně dle rozpisu (nástěnka u tělocvičny). Účastní se týmy složené buď ze tří chlapců, nebo dvou chlapců a dvou dívek. Hraje se 2 krát 7 a půl minuty. Zápasy probíhají od úterý 23. května, odehrávají se mimo dobu výuky. Tabulka výsledků je průběžně doplňována, výsledky budou také na nástěnkách. Celkem se mezi sebou utká devět týmů (sekunda až septima, 1.G, 2.G a 3.G).
PŘIJĎTE PODPOŘIT SVÉ TŘÍDNÍ TÝMY!
Ing. Zdeněk Klusák
22. 5. 2006
MATURITNÍ ZKOUŠKY 4.G A 4.S
V pondělí 22. května byly zahájeny maturitní zkoušky pro studenty tříd 4.G a 4.S. Po slavnostním zahájení skládalo ústní zkoušky prvních pět studentů 4.G, další ze studentů odmaturují během týdně. Studenti SOŠ začínali v pondělí praktickou maturitou, ústní maturity pak vykonají v průběhu týdne. Předsedou maturitní komise pro 4.G je Mgr. Michal Kašpar z Gymnázia Teplice a předsedkyní pro 4.S Mgr. Ladislava Ondráčková ze SOŠ, SOU, OU a PrŠ Varnsdorf.


Ing. Soňa Kolaříková
19. 5. 2006
POSLEDNÍ ZVONĚNÍ - OKTÁVA
Studenti oktávy se posledním zvoněním rozloučili se školou v pátek 19. května 2006. Po týdnu studijního volna je čekají ústní maturity.

Kromě postříkání a pomalování mladších studentů nakrmili zelenou kaší své nástupce - studenty septimy a pasovali je na mazáky. Krmení a pasování neunikl ani třídní učitel budoucí oktávy. Pak se studenti vydali také do ulic města.


Ing. Soňa Kolaříková
12. 5. 2006
POSLEDNÍ ZVONĚNÍ - 4.S a 4.G
V pátek 12. května 2006 se posledním zvoněním rozloučili se školou studenti a studentky tříd 4.S a 4.G, kterým od pondělí začíná tzv. "svaťák" a další týden je čekají ústní maturity.

Studenti 4.G letos přinesli "nový prvek" a to symbolické spálení třídnice na prostranství před školou. Protože plastový obal začal čoudit více, než se očekávalo, třídnici raději uhasili.


Ing. Soňa Kolaříková
11. 5. 2006
MF CUP 2006 - KRAJSKÉ FINÁLE
Naše dívčí florbalové družstvo ve složení Zuzana Jarošová, Tereza Kalců, Michaela Kopáčová, Iveta Martínková, Martina Poláková, Simona Jílková, Lenka Reslerová, Martina Podběhlá, Hana Platilová a Petra Vízková obsadilo na krajském finále soutěže ve florbale MF Dnes CUP 2006 páté místo. Krajské finále se konalo ve čtvrtek 11. května 2006 na SOŠE a spojů v Ústí nad Labem, akci pořádal deník MF Dnes ve spolupráci s DDM Ústí nad Labem a SDM Tilia Ústí nad Labem. Kromě našich děvčat se finále účastnila družstva gymnázií z Loun, Lovosic, Děčína, Bohosudovic, Ústí nad Labem Jateční ulice a ul. Stavbařů, a OA Žatec.
Ing. Zdeněk Klusák
11. 5. 2006
JARNÍ KLÁŠTERECKÝ VOLEJBAL
Ve čtvrtek 11. května 2006 se na sportovištích GSOŠ Klášterec nad Ohří odehrál II.ročník volejbalového turnaje s názvem JARNÍ KLÁŠTERECKÝ VOLEJBAL. Turnaj pořádalo GSOŠ Klášterec nad Ohří ve spolupráci s hlavním sponzorem - Stavební společností Jaroslav Oršuliak s.r.o Okounov a MÚ Klášterec nad Ohří. Turnaje se zúčastnilo 9 družstev, první místo vybojovalo družstvo SPŠS a OA Kadaň, druhé místo ISŠ a OU Údlice, třetí místo Gymnázium Chomutov. Naše družstvo obsadilo čtvrtou příčku.


Mgr. Valentina Kuchařová
11. 5. 2006
SOUTEŽ MLADÝCH ZDRAVOTNÍKŮ
Dne 11. května 2006 proběhla v Chomutově soutěž mladých zdravotníků ČČK. Za naši školu se zúčastnily studentky sekundy Marcela Coufalová, Markéta Němečková, Veronika Mazancová, Denisa Pařízková a Tereza Žejdlová.

V tvrdé konkurenci šestnácti družstev obsadila naše děvčata 7. místo. Musela si poradit s kompikovanými případy zlomenin, krvácení, úrazů hlavy apod. Děvčata všechny úkoly zvládla dobře. Děkujeme za reprezentaci školy.


Jana Balejová, DiS
10. 5. 2006
DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ MOST
Studenti tříd tercie, kvarta, I.S, II.S shlédli ve středu 10. května divadelní představení Věno slečny Laury v mosteckém divadele.
Mgr. Bernardová, Mgr. Švajcrová
2. - 5. 5. 2006
PROJEKT SOCRATES - IV. PRACOVNÍ SETKÁNÍ
Začátkem května se do Klášterce nad Ohří sjeli představitelé hned několika zemí. Klášterecké gymnázium totiž pořádalo poslední setkání účastníků mezinárodního projektu Socrates, jehož garantem je Evropská unie. Ale snad by bylo lépe začít od začátku.
V roce 2003 se čtyři školy ze čtyř států – Conrad Felixmüller Gymnasium Geithain, Bambin Gesu Gymnasium Fermo, Hvassaleitiskoli Reykjavik a GSOŠ Klášterec nad Ohří - dohodly, že se budou po tři roky scházet a pracovat na společných tématech. Studenti a učitelé prostě chtěli prozkoumat kořeny vlastní země a s výsledky svého bádání pak seznámit své zahraniční přátele.


V prvním roce studovali kořeny pověstí a pohádek, v roce následujícím se zaměřili na sport. Projekt pak uzavřeli obzvláště zajímavým námětem – hudbou. Výsledky své práce prezentovali na webových stránkách svých škol, kde se můžete dočíst více. Prezentaci naší školy najdete na adrese messa.kabel1.cz/socrates/index.html. Po celou dobu se týmy učitelů a studentů několikrát ročně scházeli na pracovních setkáních, kde se domlouvali na podrobnostech plánovaných aktivit a kde také představovali počítačové prezentace, videonahrávky apod. zaměřené na dané téma. Připravili několik publikací z jednotlivých etap projektu, nechali vytisknout společnou pohlednici, trička, kalendář…. Nejpodstatnějším výstupem této náročné práce jsou však záležitosti, které nepatří k hmatatelným. Účastníci projektu se seznámili s kulturami jiných národů, s odlišnými životními styly, naučili se také mnoho sami o sobě a svých vlastních kořenech, navázali vztahy mezi sebou, z nich některé jistě přetrvají ještě dlouho jako hluboká přátelství.


Snad i proto bylo poslední setkání poznamenáno určitým smutkem. I když se „sokraťáci“ bez mučení přiznávali, že ze sebe v průběhu těch tří let museli vydat hodně energie a občas už byli opravdu vyčerpaní, uvědomovali si zároveň, jak bohaté období svého života uzavírají. Snahou kláštereckých hostitelů bylo připravit pro všechny příjemné prostředí a zajímavý program, aby se za sokratovskou tečku nemuseli stydět. Zdá se, že se jim to podařilo, především díky hlavní organizátorce a garantovi české strany, Mgr. Liesbet Cvrčkové.


Hosté se mohli podívat do Prahy, prohlédnout si některé významné památky a večer shlédnout představení v Laterně Magice. Navštívili také hrad na Lokti, galerii Kisza v Kadani. Seznámili se s chodem a prostředím Základní umělecké školy v Klášterci a mateřské školky Bruslička, kde děti pod vedením svých učitelek předvedly působivý tanec ve stylu country. Gymnázium ve spolupráci se ZUŠ, 1. ZŠ a Zvláštní školou v Klášterci uspořádali při této příležitosti velký koncert a s hrdostí si vyslechli chválu zahraničních přátel na opravdu vysokou úroveň jejich interpretačních schopností. Češi se skutečně mají čím chlubit, tradice pěstování talentů lidovými a později základními uměleckými školami přináší své nepřehlédnutelné ovoce.
Loučení dospělých i nedospělých se neobešlo bez slz dojetí a bez slibů, že se jistě ještě někdy setkají. Evropa je místem otevřeným a zároveň různorodým, proto je nesmírně důležité se vzájemně poznávat. Taková investice do budoucna se vyplácí a má svůj smysl. To již teď mohou potvrdit všichni, kdo se na projektu Socrates podíleli.


Mgr. Miloslava Koubová