ZÁŘÍ 2004   |   ŘÍJEN 2004   |   LISTOPAD 2004   |   PROSINEC 2004   |   LEDEN 2005   |  

ÚNOR 2005   |   BŘEZEN 2005   |   DUBEN 2005   |   KVĚTEN 2005   |   ČERVEN 2005   |  

ARCHIV - BŘEZEN 2005
31. 3. 2005
PŘEDNÁŠKA
Ve čtvrtek 31. března 2005 navštívila studenty II.S paní Čapková, která se přišla podělit o své životní zkušenosti. Vyprávěla o své dceři, která ve svých třinácti letech prodělala těžký zánět mozkových blan. Při přednášce jsme si uvědomili, jak je těžké starat se mentálně postiženého člověka a smířit se s tím, jak na něj reaguje společnost. Paní Čapková nás také seznámila se svými životními moudry a postoji. Je to velmi silná osobnost, která se s touto obtížnou životní situací dokázala poprat.
studenti II.S
31. 3. 2005
ŠKOLNÍ FILMOVÝ KLUB
Ve čtvrtek 31. 3. 2005 byla na programu projekce dokumentu Kálo lav Róberta Kirchhoffa (Slovensko 1999, 37 min.)
V roce 1998 se spisovatel Václav Pankovan a umělec Fero Guldan vydávají na cestu na východní Slovensko do zbídačených romských osad, kde vyrostli, aby zachytili tamní život. Dokument je proto velmi osobním vhledem do životů Romů žijících v osadách na východním Slovensku. Záběry z návštěv osad jsou kombinovány s rozhovory s jejich obyvateli a s Romy, kteří tam vyrostli, ale nyní se pokouší žít a pracovat ve většinové společnosti. Přestože je život v osadách spojen s extrémní chudobou, je plný radosti a existuje v něm silný smysl pro komunitu. Ačkoli jsou v dokumentu vyjádřeny různé názory, odhaluje, že většina Romů si nepřeje být vnímána jako Romové, ale raději jednoduše jako lidé a členové společnosti. Chudoba, rasismus a nedostatek vzdělání jsou hlavními příčinami odcizení Romů majoritní společnosti.
Roman Štětina
30. 3. 2005
BIOLOGICKO-LITERÁRNÍ EXKURZE
Ve středu 30. března odjeli studenti 1.G a kvinty na exkurzi do Prahy. Navštívili botanickou zahradu, skleník Fata Morgana i venkovní expozice, dále Pražský hrad s expozicí Národní galerie v Jiřském klášteře a na závěr divadelní představení Misantrop v Činoherním klubu.
Ing. Šárka Foltýnová, foto Jan Šťastný
29. 3. 2005
ŠPLHOUN 2005
Na 3. ZŠ v Klášterci nad Ohří se v úterý 29. března 2005 konal 11. ročník soutěže ve šplhu ŠPLHOUN 2005. Za naši školu se účastnilo 9 studentů a tři z nich vybojovali první místa.
V kategorii dívek 6. a 7. tříd zvítězila Aneta Zebischová, ve stejné věkové kategorii chlapců vybojoval 1. místo Vladimír Brynda a v kategorii chlapců 8. a 9. tříd Pepa Bohm. Vítězům blahopřejeme a ostatním zúčastněným studentům děkujeme za reprezentaci školy.
Ing. Zdeněk Klusák
25. 3. 2005
Velikonoce na ZvŠ
Studenti II.S připravili pro žáky Zvláštní školy v Klášterci nad Ohří velikonoční akci.
Mgr. Eva Sadílková
23. 3. 2005
Návštěva ÚSP v Kadani
Dne 23. 3. 2005 jsme navštívili Ústav sociální péče v Kadani. Protože budova A je v rekonstrukci, tak jsme se mohli podívat pouze do budovy B. Když jsme dorazili, dostalo se nám velice vřelého uvítání nejprve od zaměstnanců a poté i od klientů ústavu. Z počátku jsme byli všichni dost rozpačití, ale během prohlídky rozpaky a nejistota zmizely. „Děti“ pobývající v ústavu mají podle našeho názoru prvotřídní péči a žijí v téměř rodinném prostředí. Udivilo nás ale, že opravdové rodiny „dětí“ se o ně v drtivé většině nezajímají. Posledním místem naší exkurze byla zahrada, kde si „děti“ hrají a kde se pořádají různé akce. Návštěva tohoto ústavu je pro nás cennou zkušeností, kterou by potřebovali zažít i někteří ostatní lidé.

II.S
22. 3. 2005
TROJBOJ ZDATNOSTI - ČTYŘI ZLATÉ PRO NAŠI ŠKOLU
Na ZŠ Petlérská v Klášterci nad Ohří se ve středu 16. března 2005 od 14.00 hodin konal Trojboj zdatnosti. Oficiální výsledky jsme obdrželi až nyní. V bodování družstev zvítězila naše družstva v obou kategoriích. V první kategorii to bylo družstvo ve složení B. Kalců, A. Zebischová, J. Kopáč a J. Palička, ve druhé kategorii družstvo ve složení T. Kalců, J. Šťastná, J. Štambera a J. Gabriel.
V bodování jednotlivců zvítězila opět naše studentka A. Zebischová, v jednotlivých disciplinách obsadily první pozice ještě J. Šťastná (švihadlo, 2. kategorie) a A. Zebischová (trojskok, 1. kategorie). Všem vítězům blahopřejeme a dále děkujeme za reprezentaci ostatním zúčastněným studentům.
Mgr. Valentina Kuchařová
22. 3. 2005
REPRÍZA DIVADELNÍ HRY DANDÉ
Na poslední chvíli musela klášterecká divadelní společnost KLAS přeobsadit jednu z rolí ve hře Dandé. Za nemocného herce Štaubera se této role ujal učitel GSOŠ Mgr. David Kodytek. Role, kterých je rovnou několik, se naučil v rekordním čase. Jak mu šlo zkoušení si můžete prohlédnout na stránkách Sdružení Klas. Samotné představení, ve kterém se David Kodytek představil např. jako kamelot, novinář, architekt či třeba právník, bylo k vidění v úterý 22. března 2005 v KD v Kadani od 19.00 hodin.

foto převzato z webu sdružení KLAS - ze zkoušky hry Dandé foto převzato z webu sdružení KLAS - ze zkoušky hry Dandé

Divadelníci z KLASu
21. 3. 2005
MATĚJSKÁ POUŤ
V pondělí se studenti II.S účastnili projektu ZvŠ v Klášterci nad Ohří. Jednalo se o setkání žáků ZvŠ v Praze na Matějské pouti a studenti oboru sociální péče zajišťovali pomoc a dozor při této akci.
studentky II.S
21. 3. 2005
ZEMĚPISNÁ OLYMPIÁDA
Student sekundy Zdeněk Tesárek obsadil 1. až 2. místo v kategorii B okresního kola zeměpisné olympiády, která se konala v pondělí na Gymnáziu v Kadani. Tím si vybojoval postup do krajského kola.
Mgr. Rostislav Novák
21. 3. 2005
VELIKONOČNÍ TURNAJ VE VYBÍJENÉ
Letošní první jarní den proběhl na 3. ZŠ v Klášterci nad Ohří velikonoční turnaj ve vybíjené pro žáky 8. ročníků. Startovala smíšená družstva, každá škola mohla vyslat dvě družstva. Dvě družstvech vyslala 1.ZŠ Klášterec, 3. ZŠ Klášterec a ZŠ Vejprty, jedno družstvo vyslala 4. ZŠ Klášterec a naše škola. Za naši školu bojovali J. Gabriel, J. Skoupil, V. Štambera, A. Zebischová, B. Kalců, M. Coufalová a Tran Thi Thu Hang. Společnými silami vybojovali 1. místo a tím i putovní pohár. Gratulujeme a díky za reprezentaci.
Ing. Zdeněk Klusák
19. 3. 2005
JARNÍ SETKÁNÍ TURISTŮ NA HASIŠTEJNĚ
V sobotu 19. 3. 2005 jsme se s turistickým kroužkem vydali na Jarní setkání turistů na Hasištejně. Vlakem jsme se dostali k prunéřovské elektrárně, odkud jsme v dáli viděli náš cíl, hrad Hasištejn. Počasí nám příliš nepřálo, hned na začátku jsme zmokli, ale to nás neodradilo. Déšť nám připravil ještě jednu nepříjemnost – turistická cesta, která vedla k hradu se totiž změnila v potok a tak jsme museli celý kopec obejít a vyšplhat se na něj z druhé strany, kde jsme ale také museli překonávat proudy vody tekoucí přes cestu. Odměnou nám bylo milé přivítání Klubu českých turistů, kteří měli připravené na nádvoří hradu různé hlavolamy, kvízy a soutěže. Prohlédli jsme si také hrad, z věže se pokochali vyhlídkou do kraje a po ohřátí u čaje jsme se vydali zpátky na vlak.
Jana Balejová
17. 3. 2005
EXKURZE DO WOLFSBURGU
Ve čtvrtek 17. března odjelo několik studentů a pedagogů naší školy na exkurze do Německa - výroba automobilu Volksvagen
Mgr. Liesbet Cvrčková
17. 3. 2005
ZÁJEZD DO DIVADLA MOST
Ve čtvrtek 17. března se konala další návštěva Městského divadla v Mostě, v pořadí již třetí po prosincovém představení Dalskabáty, hříšná ves. Jednalo se o hru Kapitán Fracasse.
Eva Švajcrová
17. 3. 2005
ŠKOLNÍ FILMOVÝ KLUB
Ve čtvrtek 17. března proběhla v kavárně KD v Klášterci nad Ohří od 18.00 další z řady projekcí v rámci školního filmového klubu Jeden svět. Na programu byl dokument Jsem pozitivní, žiju s AIDS Zuzany Wismer-Meiserové (ČR 1992, 40 min.)
V roce 1992 se režisérka Zuzana Wismer-Meisnerová rozhodla zmapovat situaci lidí nemocných AIDS. Jak důležitý je pro ně postoj společnosti k této zákeřné chorobě, si uvědomíme už při prvním setkání s HIV pozitivním Josefem, který při rozhovoru zůstává raději schován v přítmí svého pražského bytu. Otevřené výpovědi a zkušenosti nemocných z Curychu naproti tomu naznačují, že ve Švýcarsku je společenská tolerance vůči těmto lidem na mnohem lepší úrovni než u nás. Tato skutečnost je pro nemocné často jednou z mála možností, jak aspoň trochu prosvětlit jejich nezáviděníhodný osud plný bolesti, zoufalství a osamění. AIDS tak nastavuje zrcadlo naší schopnosti milovat.
24. 3. 2005 - projekce z technických důvodů neprobíhá
Roman Štětina
ZKUSME TAKÉ POMOCI
Humanitární akce CHCI JEŠTĚ ŽÍT
Lepší je pomáhat hasit oheň sousedovi, než čekat, až přeskočí k nám.
AIDS se šíří bez ohledu na hranice států. Ukrajina není daleko. Součástí účinné prevence HIV-AIDS je trvale vysoká informovanost obyvatelstva. Co může udělat každý z nás?
Přispět finančním darem nebo pomoci jinak. Jak? Více se dozvíte na stránkách www.sibik.cz nebo kliknutím na odkaz Chci ještě žít
16. 3. 2005
TROJBOJ ZDATNOSTI
Na ZŠ Petlérská v Klášterci nad Ohří se ve středu 16. března 2005 od 14.00 hodin konal Trojboj zdatnosti. Za naši školu se zúčastnilo několik studentů ze tříd prima až kvarta. Výsledky obdržíme poštou.
Mgr. Táňa Eliášová
14. 3. 2005
PROJEKT SOCRATES - PRACOVNÍ SETKÁNÍ V GEITHAINU
Ve dnech 9. – 11. 3. 2005 se uskutečnilo první pracovní setkání v rámci projektu Socrates v tomto školním roce, tentokrát v německém Geithainu. Za naši školu byli přítomni studenti Michaela Mlejnková (kvinta), Petr Messner, Dagmar Radová a Eva Jílková (všichni septima). Pedagogický doprovod zajišťovaly Mgr. Liesbet Cvrčková a Mgr. Šárka Vajdečková. Tohoto setkání se zúčastnili i naši kolegové z Hvassaleitiskoli z Islandu. Více o akci
Mgr. Šárka Vajdečková
10. 3. 2005
ŠKOLNÍ FILMOVÝ KLUB JEDEN SVĚT
Ve čtvrtek 10. března proběhla v kavárně KD v Klášterci nad Ohří od 18.00 další z řady projekcí v rámci školního filmového klubu Jeden svět. Na programu byl dokument Ilegální přistěhovalci: cesta peklem (Jean-Paul Mudry, Švýcarsko 2001, 52 min.)
Každoročně se přes 50 tisíc lidí pokouší vstoupit ilegálně do zemí západní Evropy. Tento informativní dokument sleduje cestu ilegálních přistěhovalců a útrapy, kterým musí čelit. Jedna z hlavních cest z Východu na Západ vede z Istanbulu do Sarajeva. Tam cesta ilegálních imigrantů začíná. Dokument odhaluje rozsáhlou síť pašování lidí. Každým převozem se vystavují ilegální přistěhovalci riziku vydírání, uvěznění, deportace a někdy i smrti. Ali a jeho rodina uprchli z Íránu do Anglie, na cestě tragicky zahynula malá dcera. Jejich příběh je příkladem utrpení, které musí ilegální imigranti podstoupit. Výpovědi ostatních ilegálních přistěhovalců jsou kombinovány s rozhovory úředníků zabývajících se ilegální imigrací. Dokument přináší otevřený pohled na hlavní humanitární problém, kterému v současnosti Evropa čelí.
Roman Štětina
8. 3. 2005
SETKÁNÍ MLADÝCH ZDRAVOTNÍKŮ
V úterý 8. března jsme se při pravidelném setkání mladých zdravotníků seznamovali s technikami obvazování. S nácvikem nám pomáhaly členky Českého červeného kříže, které dodaly nejen obvazový materiál, ale hlavně své odborné znalosti a zkušenosti. Za to jim velmi děkujeme. Jak se studentkám sekundy vedlo se můžete přesvědčit na fotkách.
DiS. Jana Balejová
26. 2. - 5. 3. 2005
MÁME JARNÍ PRÁZDNINY

Příspěvky označené zkratkou sš jsou převzaty z plánu práce, který poskytuje sekretariát školy