PROJEKTY REALIZOVANÉ VE ŠKOLNÍM ROCE 2006 / 2007
Každým rokem probíhá na naší škole několik projektů, informace o nich přinášíme průběžně.
Studenti SOŠ se v tomto školním roce účastní celoročního projektu SRDCE NA DLANI a připravují projet o AIDS. Studenti gymnázia se zúčastní několika krátkodobých projektů, studenti kvinty pracují na intenzivním půlročním projektu PREZENTACE ŠKOLY.

PODROBNOSTI O JEDNOTLIVÝCH PROJEKTECH ČTĚTE NÍŽE
PREZENTACE ŠKOLY - PROJEKT STUDENTŮ KVINTY
Výuka předmětu informatika a výpočetní technika probíhá v prvním pololetí tohoto školního roku pro část studentů kvinty formou projektu. Projekt jsme nazvali PREZENTACE ŠKOLY.

Studenti dostali za úkol představit naší školu případným zájemcům o studium, jejich rodičům a široké veřejnosti. Při své práci se snaží uplatnit vědomosti a dovednosti, které získali v hodinách IVT v předchozích dvou ročnících. V hodinách informatiky a výtvarné výchovy (mnohdy i ve svém volném čase) připravují různé materiály (plakáty, letáčky, reklamní panely i drobné reklamní předměty, krátký film na různé prezentační akce - například PREZENTACE STŘEDNÍCH ŠKOL, DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ, akce pro zájemce o studium...

Od běžné výuky se tento způsob podstatně liší. Klade se důraz především na samostatnost, schopnost uplatnit vlastní fantazii a kreativitu, schopnost prosazení a realizace svého nápadu, schopnost spolupráce ve skupině, komunikace se spolužáky i veřejností a schopnost improvizace.


Jako ústřední motiv byl zvolen upír, který zosobňuje strach studentů z příliš přísných pedagogů, velkého množství studia a školy jako takové. "Upír" nejprve vzbuzuje strach a obavy. Pokud si z něj však studenti dokážou udělat legraci, zjistí, že představuje vlastně jen takové malé nutné zlo, které se vyskytuje běžně kolem nás. Naučí se s ním vypořádat, žít a svého "upíra" mají nakonec svým způsobem rádi.

Toto téma měli studenti nějakým způsobem zpracovat. Vymýšleli různé reklamní slogany a navrhovali situace, kde by se toto téma dalo uplatnit, pořídili sérii fotografií a ve spolupráci se studenty III.G natočili krátký film.

Ústředním sloganem byla zvolena věta Krev vám pít nebudeme, máme tu automat na kávu spolu s fotografií upíra u nápojového automatu. Tato fotografie a slogan a ještě několik dalších fotografií a sloganů bylo použito také na skládaném letáku školy a panelech.



Ve dnech 6. až 9. listopadu 2006 se v chomutovské sportovní hale konala výstava VZDĚLÁVÁNÍ 2007. Prezentaci naší školy na této akci připravili právě studenti kvinty ve spolupráci se studenty III.G , kteří se také střídali v zajišťování studentské službu přímo na výstavě, mnozí ve svém volném čase.

Použity byli i další nápady, jak nalákat kolemjdoucí k našemu stánku, například umístit nápojový automat přímo do expozice. Maketu nápojového automatu studenti vytvořili v hodinách výtvarné výchovy a na prezentaci škol VZDĚLÁVÁNÍ 2007 se stal hlavním lákadlem našeho stánku. Za vyplnění krátké "upíří anketky" mohli kolemjdoucí získat pohárek GSOŠ-coly. Formulář ankety, obal na GSOŠ-colu a další materiály vyráběli rovněž studenti kvinty v hodinách IVT a výtvarné výchovy. Téma upíra, ponuré školy a překonaného strachu je základem i další připravované akce.

Materiály na večerní prohlídku školy připravili studenti v hodinách IVT a biologie a . Z celé řady návrhů jsme vybrali pro tuto akci název PO ŠKOLE S UPÍREM.

Dále studenti navrhovali logo a pozvánku k účasti na logické souteži s nádechem matematiky PŘÍBĚHY KOCOURA DOBROLOGA.

Všechny práce studentů byly vystaveny na nástěnce ve škole, zde několik málo prací. (Pro zvětšení klikněte na náhled)

pozvánka na soutěž - Adéla Dykastová pozvánka na soutěž - Adéla Gieblová
pozvánka na soutěž - Štěpánka Kadlecová Mr. kočka - Skoupil

Vedoucí projektu: Ing. Soňa Kolaříková
Na projektu spolupracují: Mgr. David Kodytek, Mgr. Pavel Horák, Mgr. Miloslava Koubová (učitelé výtvarné výchovy), Jan Šťastný, Jan Kroupa, Ondřej Dětinský (studenti III.G)
Další akce související s projektem zajišťují RNDr. Iva Peteriová (po škole s upírem), Ing. Marie Hánová (příběhy kocoura Dobrologa) a další.
SRDCE NA DLANI - II. ROČNÍK PROJEKTU STUDENTŮ SOŠ
Ve školním roce 2006 - 2007 pokračuje projekt SRDCE NA DLANI. Koncepce projektu je obdobná jako v minulém školním roce, tj. do studentského projektu se zapojí všechny ročníky SOŠ.
Projekt je zaměřen na zvyšování sociálního cítění studentů. Jeho náplní je příprava a realizace různorodě zaměřených akcí pro vybrané sociální skupiny obyvatelstva. Studenti se na přípravě konkrétních akcí i na jejich realizaci přímo účastní, např. výrobou dárků, přípravou programu, zajištěním kulturního vystoupení, organizací akce apod.

PLÁNOVANÉ AKCE NA ŠKOLNÍ ROK 2006 - 2007 V RÁMCI PROJEKTU:

1. Cesta za skřítkem Kadaňáčkem (pohádková akce pro malé návštěvníky Mateřského centra v Kadani)
září 2006, výběr studentů 3.S

2. Hudební vystoupení prokládané mluveným slovem pro seniory Domova důchodců v Klášterci nad Ohří
říjen 2006, výběr studentů 3.S a 2.S

3. Piškvorkový turnaj pro druhý stupeň ZvŠ v Kadani
listopad 2006, zajišťuje 2.S

4. Mikulášské divadlo pro děti na lůžkovém oddělení NsP v Kadani
prosinec 2006, zajišťuje 3.S.

5. Pěvecké vánoční vystoupení v Domově důchodců v Kadani
prosinec 2006, zajišťuje 3.S, 1.S a 2.S

6. Prodejní výstava výrobků studentů při příležitosti Dne otevřených dveří (výtěžek bude zaslán na konto Pomozte dětem)
leden 2007, zajišťuje 4.S

7. Zábavné soutěžní dopoledne pro seniory v DPS Kadaň
únor 2007, zajišťuje 2.S

8. Malování velikonočních vajíček v Domově důchodců Dukla ve Vejprtech
duben 2007, zajišťuje 3.S

9. Den dětí pro 10. MŠ v Kadani
červen 2007, zajišťuje 1.S

Vedoucí projektu: Mgr. Olga Vydrová
Pedagogický patronát nad jednotlivými akcemi zajišťují: Mgr. Martina Abiadová, Michaela Dlouhá, Mgr. Eva Sadílková, Ing. Lenka Vondrašová, Mgr. Olga Vydrová
PROJEKT AIDS – studenti dávají informace o AIDS
Jde o celoroční projekt studentů 2.S pod vedením Mgr. Martiny Abiadové. Projekt je zaměřen na šíření informací o problematice nemoci AIDS a viru HIV. Součástí projektu je například návštěva K-centra v Chomutově, AIDS poradny v Chomutově, přednáška o šíření viru HIV (PhDr. Šafařík), organizace Dne boje proti AIDS (Stužkový den) - 1. 12. 2006, vytvoření plakátů do soutěže „You and Me Against AIDS“

V rámci projektu "AIDS - studenti dávají informace o AIDS" proběhla na 1. základní škole v Klášterci nad Ohří proběhla beseda zástupců studentů 2.S s žáky devátých ročníků 1. ZŠ v Klášterci nad Ohří.
V rámci tohoto projektu již studenti II.S pořádali besedy na téma "AIDS a šíření viru HIV" a to:
4. 12. 2006 ve třídě I.G a kvintě na GSOŠ Klášterec
6. 12. 2006 na Základní škole praktické v Klášterci nad Ohří
7. 12. 2006 ve třídě I.S na GSOŠ v Klášterci nad Ohří
13. 12. 2006 v devátých ročnících na 1. ZŠ v Klášterci nad Ohří
Mgr. Abiadová