PROJEKTY REALIZOVANÉ VE ŠKOLNÍM ROCE 2007/2008
Ve školním roce 2007/2008 pracovali někteří studenti naší školy na kombinovaném projektu PREZENTACE ŠKOLY, který měl několik částí a účastnily se jej skupinky studentů gymnázia i SOŠ pod vedením různých pedagogů.
Dalšími projekty, do kterých se naše škola zapojila, je celostátní projekt realizovaný ve spolupráci s MF DNES STUDENTI ČTOU A PÍŠÍ NOVINY a JEDEN SVĚT NA ŠKOLÁCH

Studenti SOŠ se účastnili víceletého projektu AIDS – studenti dávají informace o AIDS

PODROBNOSTI O JEDNOTLIVÝCH PROJEKTECH ČTĚTE NÍŽE
PREZENTACE ŠKOLY - KOMBINOVANÝ PROJEKT

V rámci tohoto projektu se studenti a pedagogové podílí na několika dílčích částech - prezentace školy na akci VZDĚLÁVÁNÍ 2008, divadelní hra O KRÁSNÉ GUTĚ, akce k 50. narozeninám budovy, podvečerní zábavně-naučná akce ŠKOLA MAGIE a prezentace školy na dni otevřených dveří.
O jednotlivých dílčích částech podrobněji níže.
Prezentace školy - část VZDĚLÁVÁNÍ 2008
Ve dnech 5. až 7. listopadu 2007 se ve sportovní hale v Chomutově konala výstava středních škol VZDĚLÁVÁNÍ 2008, na které se prezentují střední školy a odborná učiliště našeho okresu. Výstava se koná každým rokem na podzim.

Materiály pro prezentaci naší školy připravilo několik pedagogů s několika studenty v hodinách výtvarné výchovy a ve svém volném čase, studentské části se letos ujala skupina studentek ze sexty. Ve svém volném čase připravili krátký film. Stejná skupina studentek se podílela na loňské prezentaci v hodinách IVT.
Studenti a někteří z pedagogů se také vystřídali v zajišťování informační a technické služby přímo na výstavě, mnozí opět ve svém volném čase.
Studentky sexty natočily krátké video z instalace a průběhu výstavy, které je ke shlédnutí na youtube.com (Bohužel v nepříliš valné kvalitě.)
Ústředním motivem letošní prezentace je graffiti a ústředním sloganem otázka PROČ K NÁM?
V tomto duchu byla pojata výtvarná realizace stánku, krátkého doprovodného filmu, počítačové prezentace a skládaného letáku školy, jehož návrh je na snímcích níže. Výsledná podoba tištěného letáku je poněkud odlišná, neboť jej v tiskárně upravili "po svém" a trochu nám jej přibarvili, ústřední motiv - graffiti - nahradili jiným druhem písma.
Na této části projektu pracují skupiny studentů pod vedením Mgr. Davida Kodytka, Mgr. Miloslavy Koubové a Ing. Soni Kolaříkové, spolupracuje i řada dalších pedagogů, koordinátorem je Mgr. Irena Klementová.
Prezentace školy - část DIVADELNÍ HRA O KRÁSNÉ GUTĚ
Součástí projektu je také divadelní hra O KRÁSNÉ GUTĚ. Tvůrčí skupina Ko-ko-ko-dak, s.r.o a divadelní společnost The Brokes of Gymnázium a SOŠ Klášterec nad Ohří již v závěru minulého školního roku pracovala na přípravě divadelní hry O KRÁSNÉ GUTĚ. Dokončení scénáře, pořízení a zpracování fotografií, doprovodného videa a textů písní ukouslo tvůrčí skupině Ko-ko-ko-dak,s.r.o také nezanedbatelnou část prázdnin.

Scénář vznikl na základě pověsti, která vysvětluje název hradu. Konec pověsti je však tragický, Guta i její otec spáchají pod tíhou událostí sebevraždu, zemře i Otec Günther, coby dočasný ochránce slečny Guty. Takový konec tvůrci hry však nemohli dopustit, do děje tedy zasáhne sám Bůh a nakonec se vše v dobré obrátí. Pro odlehčení je hra doplněna rockovou hudbou. Tak vážná intelektuální srážka středověku a sedmdesátých let dvacátého století nemohla zůstat bez následků, což zcela jistě uznáte sami, no ne?

Osoby a obsazení:

Krásná Guta - Klára Švestková
Rytíř Roland - Jan Šťastný
Láďa loupežník - Ondřej Dětinský
Satórie - Nikola Eisenhammerová
Služka Alžběta - Magda Nucová
Otec Günther - Jan Kroupa
Rytíř Emerich - Jiří Reif
Rytíř Fridrich - Tomáš Perlík
Pravá ruka - Čeněk Hadrávek
Bezručka - Jiří Pacovský
Kuchta, Jutta, rytíř 2 - Adéla Gieblová
Rytíř 1 - David Kodytek jr.
Agon a Egon - Martin a Michal Pötterovi
Kunhúta, klávesy - Adéla Kodytková
Rocková star - kytara - Václav Kešner
Vypravěč, rocková star - zpěv - David Kodytek
Deus ex machina - Miloslava Koubová
Orientální tanečnice - Jana Gillichová, Zdena Bílková
Loupežnické roští - studentky primy

Foto-video-grafické-zpracování-scénář-režie Ko-ko-ko-dak, s.r.o. *
(* Soňa Kolaříková, Adéla Kolaříková, Miloslava Koubová, David Kodytek)

Premiéra hry byla uvedena v pondělí 29. 10. 2007 v rámci 5. KLÁŠTERECKÝCH DIVADELNÍCH ŽNÍ.

z premiéry záběr z premiéry záběr z premiéry záběr z premiéry
z premiéry2 /   34

Fotografie z premiéry: Vítězslav Růta, Klášterecké noviny

Na youtube najdete krátké video o tom, jak hra vznikala a krátký sestřih z premiéry
(kvalita a délka videa na youtube je limitována, delší a kvalitnější verze jsou k dispozici na vyžádání)

Texty písní a motlitbu ochotníka najdete na třídílném obalu na DVD ve formátu pdf.
Záznam celé hry je k vidění na hradě Hasištejn v infostánku.


Repríza divadelní hry se konala v pátek 11. ledna 2008 v Kulturním domě v Klášterci nad Ohří od 19.00 hodin.

Kdo nepřišel ani na reprízu už nemá další šanci. Dolní končetina doktorky Peteriové! A pro tyhle boty jste jel až do Svaté země?
foto 1foto 2 /   foto 3 


Tak tohle je ženich slečny Guty. Že vy jste se zase přejedl hradního guláše, otče? To lechtá, Rolande. Važ slova, mluvíš o mé dceři!
foto 4foto 5 /   foto 6foto 7 


Mysleli jsme si, že nejsi chlap. Krásná Guta s rytířem Rolandem. Na hradním nádvoří Hromadná hysterická scéna
foto 8foto 9foto 10 /   foto 11 
Prezentace školy - část OSLAVY 50. NAROZENINY BUDOVY ŠKOLY
Další částí projektu byla příprava materiálů k letošním oslavám 50. VÝROČÍ BUDOVY Nejrůznější tištěné materiály a dobové fotografie jsme převedli do digitální podoby. Z některých vytištěných materiálů jsme připravili výstavu, z ostatních materiálů pak počítačové prezentace.
Tuto část zajišťují Mgr. Liesbet Cvrčková, Ing. Soňa Kolaříková ve spolupráci se sekretářkou školy, některými studenty a dalšími pedagogy.

Oslavy 50. narozenin budovy, ve které sídlí v současnosti naše škola proběhly v sobotu 10. listopadu 2007.
Dopoledne se v budově sešli zástupci města, současní i bývalí zaměstnanci školy, ředitelé různých škol z okolí, bývalí žáci školy, zástupci sponzorů i také zájemci z řad klášterecké veřejnosti.
Budova školy byla přístupná od 10.00 do 15.00 hodin. V přízemí budovy byla v několika třídách umístěna výstava historických fotografií a také současná prezentace školy

V 1. patře bylo několik tříd připraveno tak, aby všichni příchozí měli možnost posedět a popovídat si s těmi, které tu potkali. Pro každého z příchozích bylo připraveno občerstvení, které zajistili jednak současní zaměstnanci školy, velký dík patří především manželům Křížovým za přípravu skvělého rautu.
Ve 2. patře v učebnách výpočetní techniky bylo možné shlédnout prezentaci fotografií od roku 1956. Zájemci měli možnost dohledat a popřípadě si odnést digitální fotografie od roku 1998 až po současnost, nebo naskenované historické fotografie. Vzhledem k zájmu ze strany návštěvníků připravíme CD s dalšími materiály, které jsme dostali ještě v průběhu dne, či máme od návštěvníků přislíbené.



Odpoledne pokračoval program v Kulturním domě v Klášterci nad Ohří. V úvodu programu krátce promluvil ředitel školy Mgr. Jiří Jedlička, dále byly předány květiny třem bývalým učitelkám, které ve škole působily od roku 1957 - paní Emílii Pelcové, paní Jaroslavě Jarošové a paní Boženě Čermákové.



V průběhu několikahodinového programu, který moderoval Tomáš Barták, se představili Chorchestr a taneční soubor Legarmm při ZUŠ v Klášterci nad Ohří, děti z MŠ Bruslička, gymnastický oddíl Žabičky při 1. ZŠ v Klášterci nad Ohří, studenti II.G a jeden z pedagogů Gymnázia v Klášterci nad Ohří, skupiny Nakafe band a Kiksvocal. Následovala volná zábava, která se protáhla až do půlnoci.




Dále zveřejňujeme dva milé dopisy - jeden od Marie Jozkové roz. Stárkové, která učila na škole od jejího otevření a dále krátký dopis a jednu fotografii od Jarmily Řehákové (byla rovněž jednou z prvních vyučujících na škole, s manželem na fotografii výše).
Krátký sestřih videa z oslav .
Další fotografie jsou k nalezení ve fotogalerii Kláštereckých novin.
Vzhledem k zájmu ze strany návštěvníků o staré fotografie připravujeme CD, přidáme také fota, která jsme dostali ještě v průběhu dne, či máme od návštěvníků přislíbená.
Prezentace školy - část ŠKOLA MAGIE
Poslední součástí projektu PREZENTACE ŠKOLY je akce s názvemŠKOLA MAGIE. Jedná se o večerní prohlídku školy s noční hrou.
V prosinci minulého roku jsme připravili pro děti 1. stupně ZŠ noční hru. Loňskou akci jsme nazvali PO ŠKOLE S UPÍREM. Školu jsme osvětlili pouze svíčkami, nechali v ní procházet a strašit množství strašidel. V různých částech školní budovy jsme připravili několik stanovišť, kde děti plnily sportovní nebo vědomostní úkoly. Na závěr malí odvážlivci dostali diplom podepsaný upírem a sladkou odměnu.

Protože se akce setkala s kladnou odezvou, zopakovali jsme obdobnou akci i v letošním školním roce a počítáme s ní i do budoucna.

Jak se stane z obyčejné školy tajemná škola magie? Zkuste zapálit podél stěn obyčejné školní chodby dvě řady svíček a počkejte, až se setmí...



Letos se akce konala pod názvem ŠKOLA MAGIE v pátek 14. 12. 2007. Na účastníky čekal kromě prohlídky školy tajemný kouzelník Koudyni se svou družinou, plnění různých úkolů, soutěže, překvapení.

Výše plakátek pro letošní rok, níže návrhy plakátků z loňského roku. Pro letošní rok připravovali materiály studenti v hodinách informatiky a výpočetní techniky pod vedením Ing. Soni Kolaříkové a dále v hodinách biologie a výtvarné výchovy.
Za tuto část projektu zodpovídá RNDr. Ivana Peteriová

AIDS – studenti dávají informace o AIDS - PROJEKT STUDENTŮ SOŠ
V loňském školním roce studenti v rámci tohoto projektu organizovali besedy pro žáky devátých ročníků ZŠ v Klášterci nad Ohří. Zúčastnili se celonárodní soutěže týkající se šíření viru HIV a onemocnění AIDS, ve které získali speciální cenu.

Projekt AIDS – studenti dávají informace o AIDS ve školním roce 2007/2008
Poslední akce v rámci projektu "AIDS – Studenti Dávají Informace o AIDS" proběhly během ledna 2008.
Zhodnocení projektu:
V rámci projektu se v průběhu 1. pololetí konaly následující akce: Třída II.S navštívila K – centrum a AIDS poradnu v Chomutově, účastnila se přednášky vedené Mgr. Šafaříkem a uspořádala Stužkový den, kdy výtěžek z tohoto dne činil bezmála 6000 KČ, za což třída obdržela zvláštní ocenění a poděkování od organizace ČSAP (Česká společnost AIDS pomoc).
Během prosince 2007 a ledna 2008 se zástupci ze třídy III.S připravovali na besedy o problematice HIV a AIDS se žáky základních škol v Klášterci nad Ohří.


Dne 23. 1. 2008 se konala beseda se žáky devátých ročníků na 1. ZŠ v Klášterci nad Ohří, 24. 1. 2008 na 3.ZŠ a 4.ZŠ a 29. 1. 2008 na Základní škole praktické také v Klášterci nad Ohří. Poslední z besed proběhla ve třídě 1.S na GSOŠ. Besedy byly na všech zmíněných školách přijaty velmi kladně a to nejen žáky, ale i jejich učiteli. Projekt vidíme jako velice přínosný jak pro naše studenty, kteří jsou v něm aktivně zapojeni, tak i pro veřejnost.

Garanti projektu:
Mgr. Martina Abiadová, Miroslav Ujváry DiS. a studenti II. a III. ročníku SOŠ
STUDENTI ČTOU A PÍŠÍ NOVINY - CELOSTÁTNÍ PROJEKT

Studenti 2.G a sexty se pod vedením Mgr. Ireny Klementové a Mgr. Evy Švajcrové zapojili do projektu deníku MF DNES „Studenti čtou a píší noviny.

Jedná se o celostátní projekt, jehož cílem je naučit studenty pracovat s denním tiskem a zároveň poskytnout studentům prostor pro vyjádření jejich názorů na stránkách největšího českého deníku. Projekt se skládá ze dvou částí. V první řadě je to využití novin ve výuce 2. ročníků středních škol v rámci tématu publicistický styl. Zúčastnění studenti dostávají po dobu trvání projektu, tj. od 15. 10. do 23. 11. 2007 (podzimní část) a od 31.3 do 9.5.2008 (jarní část) , denně výtisk MF DNES a při výuce českého jazyka, ale i dalších vyučovacích předmětů (ZSV, D, Z, IVT) s ním pracují. Cílem projektu je zdůvodnit a přiblížit studentům význam denního tisku a médií jako prostředku reflexe moderního světa a stálého sebevzdělávání a osobnostního růstu. Postupně se studenti seznamují s obsahem a strukturou novin, se zásadami při tvorbě jednotlivých publicistických útvarů, s grafickou podobou deníku, učí se využívat informace v novinách obsažené a snaží se je hodnotit. Tímto způsobem získávají nejen znalosti, ale rozvíjí i své schopnosti a dovednosti právě v oblasti médií.



V rámci projektu uplatňujeme různé metody a formy práce, převažuje ovšem práce skupinová, kdy jsou studenti rozděleni do pracovních týmů podle svých zájmů (politika, ekonomika, kultura, sport, regionální zpravodajství atd.) a pracují především s texty tohoto zaměření. Druhou část projektu představují příspěvky studentů. Redakce zadá postupně 3 témata. Veškeré, v elektronické podobě zaslané, příspěvky budou umístěny na internetových stránkách www.idnes.cz/studenti. Nejlepší práce budou také umístěny na www.blog.idnes.cz , kde bude možno nad příspěvky diskutovat, polemizovat či je hodnotit. Nejlepší práce budou zveřejňovány na straně věnované tomuto projektu. Studenti, jejichž práce budou publikovány na stránkách MF DNES, dostanou i zajímavé ceny. Této části se mohou zúčastnit všichni studenti, nejen ti ze tříd zapojených do projektu. V minulém týdnu proběhlo první kolo této části projektu, ve kterém se studenti vyjadřovali k otázce umístění protiraketového radaru na území České republiky.

Ukázky témat (zadání pro 2. kolo podzimní části)

Téma ke zpracování:

Máme druhým pomáhat zemřít na jejích žádost?

• Měla by se v Česku legalizovat eutanazie?
• Je odpojení nemocného od přístrojů méně závažné než podání smrtící látky?
• Poskytli byste eutanazii svým blízkým, kdyby vás o to žádali?
• Dokáže trpící člověk rozhodovat o svém životě odpovědně?
• Může být za žádostí o usmrcení pocit opuštění a odmítnutí ze strany společnosti?
• Jak by se měla společnost chovat ke starým a nemocným lidem?
• Uměli byste srovnat interrupci, eutanazii a trest smrti?

Kromě uvedeného tématu mohou studenti napsat i příspěvek vztahující se k MF DNES. Optimální rozsah je 1 stránka formátu A4 standardní úpravy v textovém editoru. Školní uzávěrka pro toto kolo je 22. 10. 2007, termín odevzdání do MF DNES je středa 24. 10. 2007. Příspěvky je nutné zasílat v elektronické podobě, a to přímo do MF DNES na adresu eva.sterclova@mafra.cz nebo školním koordinátorům projektu Mgr. Klementové a Mgr. Švajcrové.

Studenti čtou a píší noviny - jarní část Studenti 2. G a sexty pokračují pod vedením svých vyučujících českého jazyka v celostátním projektu Mladé fronty Dnes. Jarní část bude realizována v období do 31.3 do 9.5.2008.


Téma ke zpracování pro 2. kolo:
Stíny minulosti


• Je spolupráce s komunistickou StB i dnes překážkou působení ve veřejném životě?
• Který případ z poslední doby vás v této souvislosti zaujal?
• Je podle vás takové chování umělce důvodem k odmítnutí jeho tvorby? ( např. kauza Nohavica)
• Dá se morální selhání z minulosti „vymazat“, nebo s člověkem zůstane do konce života?
• Jak se bránit proti totalitě: se zbraní v ruce, občanskými iniciativami, nebo jinak?
• Jak bych se choval v podobných situacích já?
• Souhlasíte s oceněním skupiny bratří Mašínů? Schvalujete jejich postup?
• Porovnali byste jeden den studenta střední školy za minulého režimu a dnes?

Rozsah příspěvku – optimálně: stránka formátu A4 v textovém editoru (Word …).
Své práce odevzdávejte v elektronické podobě koordinátorům soutěže do 7. 4. 2008

jarní část - podrobnosti o projektu

garanti projektu: Mgr. Švajcrová, Mgr. Klementová

SLOVO PRO SOCHY - VÝTVARNĚ-DĚJEPISNÝ PROJEKT STUDENTŮ GYMNÁZIA

Cílem projektu je seznámit studenty gymnázia, ale také širokou veřejnost s nejrůznějšími informacemi o sochách, které se nacházejí na území města. Chceme jednotlivé skulptury představit jednak námětově, tj. u soch světců budeme prezentovat legendy, jež se k nim váží, atributy, podle nichž lze konkrétního světce identifikovat, u soch moderních pak možné motivy autora. Dále se zaměříme na tvůrce a dobu, v níž působili.

Materiály, které chceme připravit, by měly být určeny dvěma cílovým skupinám: mladším dětem a pak středoškolákům a dospělým. Věku přizpůsobíme formu zpracování. Pro děti chystáme například drobné komiksy, pexeso, zábavné kvízy apod. Starším příjemcům zas bude určena zvláštní publikace, informativní CD a DVD, mapa s označením výskytu soch.

Důležitým výstupem rovněž bude výstava na stejné téma, kterou bychom v září 2008 rádi zahájili v rámci celoměstských oslav, každoročně pořádaných u příležitosti Dne evropského kulturního dědictví.

Na tomto projektu budou studenti Gymnázia a SOŠ Klášterec nad Ohří pracovat v hodinách výtvarné výchovy, informatiky, dějepisu a českého jazyka. Projekt bude realizován v průběhu celého školního roku 2007 / 2008 a předpokládáme u něj úzkou spolupráci s odborem kultury na Městském úřadě v Klášterci nad Ohří.

Tvůrci projektu doufají, že se jim tímto způsobem podaří přispět k alespoň částečnému pozvednutí všeobecně nízké informovanosti o tak významných a denně míjených uměleckých dílech, jakými sochy jsou. V neposlední řadě jim jde také o to, aby mládež a veřejnost vůbec získala ke svému městu a také k umění hlubší vztah, který je nejlepší prevencí proti vandalství, kořenícímu v ignoranství.

DEJME TEDY SLOVO SOCHÁM, MAJÍ NÁM CO ŘÍCI.

Vedoucí projektu: Mgr. Miloslava Koubová, Mgr. David Kodytek
Technická spolupráce: Ing. Soňa Kolaříková
Termín: září 2007 až září 2008
PROJEKT JEDEN SVĚT NA ŠKOLÁCH

Od roku 2004 je naše škola zapojena do projektu Jeden svět na školách, který organizuje společnost Člověk v tísni. Součástí tohoto projektu je mimo jiné již třetí ročník akce nazvané Příběhy bezpráví ( www.pribehybezpravi.cz ). Té se účastníme od samého začátku a měli jsme tak možnost uspořádat pro studenty zajímavé projekce dokumentárních filmů a s nimi spojené besedy s pamětníky.

Cílem Příběhů bezpráví je přiblížit studentům a žákům českých škol prostřednictvím projekcí dokumentů a následných debat s pamětníky či odborníky na tuto problematiku události naší nedávné historie, kterým bohužel doposud není ve výuce věnován dostatečný prostor. Díky našemu zapojení do tohoto projektu získáváme materiály, dokumenty a informace, kterými můžeme obohatit nejen výuku moderních českých dějin, ale i výuku českého jazyka a literatury, zeměpisu a základů společenských věd.

Kromě českých novodobých dějin reaguje projekt Jeden svět také na aktuální otázky dneška, jako je rasismus, diskriminace, krizové situace, problémy rozvojových zemí apod.

V letošním školním roce, 26. 11. 2007 od 14.00 se v rámci Příběhů bezpráví uskuteční projekce filmu In nomine patris, po které bude následovat beseda s pamětníkem.

In nomine patris
Jaromír Polišenský / ČR / 2004 / 97 min.

Snímek je fiktivní rekonstrukcí pozadí tzv. číhošťského zázraku. Podle svědků se v prosinci 1949 během mše v kostele v malé vesničce Číhošti několikrát pohnul půlmetrový krucifix na oltáři. Šířící se zpráva o zázraku přitáhla pozornost StB. Číhošťský farář Josef Toufar byl zatčen, vystaven krutým výslechům a nucen k přiznání, že pomocí provázků a gumiček hýbal s křížem. Komunistické orgány mezitím nechaly dvěma mladými filmaři natočit na téma číhošťského zázraku propagandistický snímek, který měl katolickou církev usvědčit z podvodu a očernit ji v očích veřejnosti.

Součástí spolupráce na projektu Jeden svět na školách je také filmový klub, který studenti naší školy organizují od roku 2004. Podrobné informace o fungování filmového klubu jsou umístěny na jeho samostatných stránkách .

Garantem tohoto projektu je Mgr. Eva Švajcrová